Mijn persoonlijke verhaal

Vaak zijn de beste beslissingen die welke je neemt op basis van je diepe intuïtie, ook al vertellen anderen dat je dat niet moet doen.
Voor mij was zeven jaar geleden een belangrijk moment waarop ik koos mijn intuïtie te volgen: ik besloot zonder plan mijn baan op te zeggen. Veel mensen verklaarden mij destijds voor gek omdat ik midden in een economische crisis een goudgerande baan bij het Ministerie van Financiën verruilde voor een onbekende toekomst….het werd een van de beste beslissingen die ik tot nu toe heb gemaakt. Ik gooide mijn zekerheden overboord en ben, geïnspireerd door historische Grand Tour-reizigers zoals Lord Byron en Johann Wolfgang von Goethe, drie jaar lang gaan reizen door Europa.

In deze periode kreeg ik de mogelijkheid om onze samenleving dieper te doorgronden, te verbinden met onze geschiedenis en mijn intuïtie verder te ontwikkelen. Tijdens het reizen creëerde ik een netwerk van vrije denkers, diplomaten, kunstenaars en ondernemers van wie ik veel leerde over menselijk bewustzijn, onze creatieve kracht, de relativiteit van de systemen van onze samenleving en bovenal: hoe je er als mens je eigen pad in kunt bewandelen.

Piazza del Popolo – de plek waar sinds vele eeuwen reizigers uit Noord Europa Rome binnenkomen (geschilderd door Caspar van Wittel).

Mijn avontuur bracht mij op veel bijzondere plekken: van kloosters en renaissance paleizen tot moderne board rooms. Tussen mijn reizen door schreef ik boeken over ons economisch denken, over menselijk welzijn en over vooruitgang. Ook schreef ik essay’s voor (o.a.) de Groene Amsterdammer en gaf ik les in Europese Politiek aan Webster University.

Bepalend voor mijn verdere pad waren de ontmoetingen met publieke leiders en een aantal ondernemers, voor wie ik als persoonlijk gids sparringpartner zou gaan fungeren in tijden van crises en transformatie. Dit zou leiden tot de oprichting van het Navona Institute: een atelier voor architecten van de samenleving van morgen. Een informeel netwerk dat maatschappelijk leiders, artiesten, vrije denkers en change makers met elkaar verbindt en hen de mogelijkheid biedt om over de grenzen van bestaande instituten en landen heen met elkaar samen te werken aan oplossingen voor complexe maatschappelijke uitdagingen.

Wat er daarnaast voor zorgt dat ik mij niet snel verveel:

2018-heden: Sinds 2018 heb ik het voorrecht om de vader te zijn van mijn lieve dochter, Juno.

2018-heden: Sinds twee jaar ben ik visiting research fellow aan de Universiteit van Amsterdam.

2018-heden: In dit jaar richtte ik het Congress of Europe op, een jaarlijkse samenkomst van intellectuelen en publieke leiders van Europa, Noord-Afrika en het Midden-Oosten – ter bevordering van uitwisseling van inzichten en onze onderlinge verbinding. Dit congres vindt jaarlijks plaats in Rome.

2014-heden: Sinds 2014 ben ik met veel plezier lid van de Raad van Toezicht van Stichting Zenobia (www.stichtingzenobia.nl).

2014-2019: Ik was zes jaar lang (hoofd)redacteur van Roma Aeterna Magazine.