Over mij

Je eigen pad volgen en open staan voor de magie van het leven. Het is een mooi streven, maar er is lef voor nodig, zo heb ik zelf ervaren toen ik enkele jaren geleden mijn baan als policy advisor voor het ministerie van Financiën opzegde. Ik gooide mijn zekerheden overboord en maakte, geïnspireerd door historische Grand Tour-reizigers zoals Lord Byron en Johann Wolfgang von Goethe, drie jaar lang reizen door Europa.

Onderweg nam ik de tijd om onze Europese samenleving en de meerdere crises waarin zij zich momenteel bevindt dieper te doorgronden, en daardoor te verbinden met haar geschiedenis én met haar toekomst. Al reizende creëerde ik een netwerk van ondernemers, diplomaten, kunstenaars en intellectuelen van wie ik veel leerde over menselijk bewustzijn, onze creatieve kracht, de relativiteit van ons samenleving en hoe je er als mens je eigen pad in kunt bewandelen.

Aankomst in Rome op het Piazza del Popolo (waar Noordelijke Grand Tour-reizigers van oudsher de stad binnenkwamen)

Mijn avontuur bracht mij op veel bijzondere plekken: van kloosters en renaissance paleizen tot moderne board rooms van Europese multinationals. Ook ontdekte ik in Italie bij toeval enkele kunstwerken die tot dat moment ruim 400 jaar verborgen hadden gelegen. Tussen mijn reizen door schreef ik verschillende boeken over ons economisch denken, over menselijk welzijn en over vooruitgang. Sommigen verkochten nauwelijks, anderen werden Nederlandse bestsellers.

Terug in Nederland schreef ik essay’s en onderzoeksartikelen voor (o.a.) de Groene Amsterdammer. Ook kwam ik in contact met verschillende bestuurders en ondernemers die mij vroegen als sparringpartner mee te denken over de toekomst van hun organisatie in deze snel veranderende wereld. Vanuit mijn brede kennis van onze (cultuur)geschiedenis en mijn kijk op de grote sociaaleconomische veranderingen en omstandigheden waar wij in deze samenleving mee te maken hebben, help ik tegenwoordig beleidsmakers, ondernemers en bestuurders hun blik op de wereld te verdiepen.

Victor in nevenfuncties:

2018-heden: Visiting research fellow aan de Universiteit van Amsterdam

2018-heden: Oprichter van het Congress of Europe

2014-heden: Lid van de Raad van Toezicht van Stichting Zenobia (www.stichtingzenobia.nl)

2014-heden: (Hoofd)redacteur van Roma Aeterna Magazine

2019: Docent aan de faculteit International Relations van Webster University