Mijn verhaal

De belangrijkste momenten in je leven zijn die waarop je besluit je hart te volgen, ook al gonzen er duizend-en-een redenen door je hoofd waarom je dit niet zou moeten doen.
Voor mij was zeven jaar geleden zo’n moment: toen besloot ik zonder plan mijn baan op te zeggen en het onbekende tegemoet te gaan. Veel mensen verklaarden mij destijds voor gek. Midden in een economische crisis een goudgerande baan in Den Haag en Brussel (ik werkte voor het Ministerie van Financiën) verruilen voor een toekomst zonder richting… Toch is het een van de beste beslissingen die ik tot nu toe heb gemaakt. Ik gooide mijn zekerheden overboord en ben, geïnspireerd door historische Grand Tour-reizigers zoals Lord Byron en Johann Wolfgang von Goethe, drie jaar lang gaan reizen door Europa.

Onderweg nam ik de tijd om onze mooie Europese samenleving dieper te doorgronden, te verbinden met onze geschiedenis, maar bovenal om de magie van het leven te omarmen. Al reizende creëerde ik een netwerk van vrije denkers, diplomaten, kunstenaars en ondernemers van wie ik veel leerde over menselijk bewustzijn, over onze creatieve kracht, de relativiteit van de systemen van onze samenleving en bovenal: hoe je er als mens je eigen pad in kunt bewandelen.

Piazza del Popolo – de plek waar sinds vele eeuwen reizigers uit Noord Europa Rome binnenkomen (geschilderd door Caspar van Wittel).

Mijn avontuur bracht mij op veel bijzondere plekken: van kloosters en renaissance paleizen tot moderne board rooms. Ook ontdekte ik in Italie bij toeval enkele kunstwerken ruim 400 jaar verborgen hadden gelegen. Tussen mijn reizen door schreef ik boeken over ons economisch denken, over menselijk welzijn en over vooruitgang. Dit ging niet vanzelf! Van sommigen verkocht ik nauwelijks een exemplaar, anderen werden nationale bestsellers. Het leven gaat zoals het gaat…;-)

Terug in Nederland schreef ik essay’s en onderzoeksartikelen voor (o.a.) de Groene Amsterdammer en gaf ik les in Europese politiek aan Webster University. Maar echt bepalend voor mijn verdere pad was een aantal ontmoetingen met publieke leiders en ondernemers, die mij vroegen als hun sparringpartner. Dit zou leiden tot de oprichting van het Navona Institute: een atelier voor architecten van de samenleving van morgen, dat maatschappelijk leiders, artiesten, vrije denkers en change makers met elkaar verbindt. Hier werken zij samen met een groeiend team van experts op het gebied van publiek bestuur, cultuur en complexe maatschappelijke veranderingen.

Wat ik verder de afgelopen jaren zoal deed:

2018-heden: Sinds 2018 ben ik visiting research fellow aan de Universiteit van Amsterdam.

2018-heden: Ik ben de oprichter van het Congress of Europe.

2014-heden: Ik ben lid van de Raad van Toezicht van Stichting Zenobia (www.stichtingzenobia.nl).

2014-2020: Ik was zes jaar lang (hoofd)redacteur van Roma Aeterna Magazine.